Petal 003

Raija Malka & Kaija Saariaho

Dialogue avec La Dame à la licorne, 1993.
Kaksi musiikillista maisemaa:

La Dame à la licorne

& Cloud Music


La Dame à la licorne

..."kirkkaan, tahrattoman peilin, jossa hän voi nähdä itsensä ja Neitonsa rakkauden..."

Roman da la Dame à la lycorne et du biau chevalier au lion (1300-luvulta)

 

La Dame à la licorne (Neito ja yksisarvinen) on alunperin musiikki-installaatio samannimiseen näyttelyyn, jossa se liittyi Raija Malkan maalauksiin.

Näyttely oli ensi kertaa esillä Pariisin Suomi-instituutissa 1993. Tällöin kolme musiikin kerrosta soivat eri puolilla näyttelytilaa luoden erilaisia akustisia tiloja riippuen kuulijan kulloisestakin asemasta. Näyttelymusiikki on toteutettu Kunitachin Musiikkikorkeakoulun studiossa (Center for Computer Music & Music Technology) Tokiossa kesällä 1993. Musiikin materiaali koostuu Anu Komsin laulamista, tätä teosta varten kirjoitetuista melodiafragmenteista, yllä lainatun tekstin ranskankielisistä äänityksistä, jotka lukee Isabelle Barrière, ja joistakin itse äänittämistäni ja sitten muokkaamista luonnonäänistä (tuuli, linnut). Tätä CD: tä varten olen tehnyt uuden version musiikista. Halusin kuitenkin seurata alkuperäistä ajatusta kolmesta tilasta: kun kuulija astuu musiikkiin, kohtaa hän ensin suuren, kaikuisan akustiikan, kun toiset kaksi soivat taka-alalla. Vähitellen hänet johdatetaan kohti intiimiä, pienempää tilaa, ja alun volyymirikas laulu päättyy lopulta tuudittavaan hyräilyyn.Cloud Music


Cloud Music (Pilvimusiikkia) syntyi Sibelius-Akatemian ensimmäiseen Promootiojuhlaan vuonna 1997.

Tätä tilaisuutta varten oli Sibelius-Akatemia tilannut musiikin, joka myötäili seremonian eri vaiheita sen tapahtumahetkellä Finlandia-talossa. Musiikillisen materiaalin suurin osa on konkreettisia luonnonääniä, joita on sitten muokattu ja rakennettu uudelleen erilaisin tietokoneohjelmin (Audiosculpt, Patchwork-Chant, etc.), ja sitten taltioit kovalevyille, joilta musiikki soitettiin ja miksattiin reaaliajassa Max- ohjelman avulla juhlan kulkua seuraten. Perusmateriaali on rakennettu kahdelle tasolle, joiden päälle sitten lisäsin tarpeista riippuen melko vapaasti kolmannen tason solistisempia musiikillisia elementtejä.

Tilaisuutta varten rakennettiin pieni hopeinen huilu, josta tuli keskeinen osa seremoniaa. Kaikki promovoitavat soittivat sillä ennalta harjoitetun fraasin, käytännön syistä oli tämän materiaalin oltava melko yksinkertaista.

Tätä CD:tä varten olen seurannut vain hyvin väljästi alkuperäistä Pilvimusiikkia, yrittäen antaa sille tälle medialle sopivamman asun.


Kaija Saariaho


<-